Janson & Wessling - Jaktblogg

Janson & Wessling - Jaktblogg

Älgjakten 2008

JakthistorierPosted by Jocke Janson 02 Nov, 2008 21:07


Jaktlag: Fjälls VVO
(utanför Koppom i Värmland)

Deltagare: 70 st

Antal jaktdagar: 4 st + 1 dags efterjakt

Blog Image På pass under efterjakten


Nu var det äntligen dags för inlägget om årets älgjakt. Anledningen till att det dröjt så länge var på grund av att min kamera försvann den sista dagen på älgjaktsveckan. Efter lite smått otrolig tur så hittade jag den numera frostiga kameran igår på efterjakten, ca 2 1/2 vecka efteråt. Både kameran och bilderna var intakta. smiley

Detta var alltså den första organiserade jakten som jag varit med på. Vi startade klockan sju på morgonen i jaktstugan på Sågesätern. Fjälls VVO innehåller ca 70 st deltagare varav 15% danskar, många med egen liten stuga i området eller som köpt egen mark för att kunna åka upp och jaga. Jag begriper fortfarande inte hur danskarna lyckas att kommunicera så bra med de infödda Koppomsborna, vilkens dialekt är aningens sluddrig.

Den första dagen jagades med hundar. Jag lyckades dra de två värsta passen som gick att ha, det första, näst längs bort i passkedjan med snårig skog som inte gjorde det så lätt att få till ett ordentligt skott, det andra var ett vägpass i en kurva med en tjock "skogsvägg" framför mig, där det inte gick att se mycket. Det var väldigt svårt att hitta en bra passposition för att täcka av ytorna. Men någon älg dök heller aldrig upp.

Vi hade i alla fall licens för en kapitaltjur som föll på eftermiddagen den första dagen. En väldigt fin 11-taggare som också fick sällskap i slaktboden av en kviga.

Blog Image Kapitaltjuren flås i slaktboden


Resterande dagar så jagades det med gammalt klassikt folkdrev så jag fick sitta på pass på morgonen och motionera mina ben på eftermiddagarna. Nu drogs det bättre pass! Och på onsdagen hände det äntligen grejer...

Jag får in ko med kalv på passet. Nu är till skillnad från tidigare dagar all kalv tillåten, innan bara en av tvillingkalvar. Adrenalinet pumpade på och jag försökte förbereda mig för skott. De två älgarna springer in snett rakt mot mig och stannar till ca 30 meter bort. Men kalven är skymd bakom en kulle så jag är tvungen att avvakta. Kon verkar uppfatta mig och förstår att det här var nog ingen bra väg att ta. De sätter av bort ifrån mig och jag försöker hålla korset på kalvens bog...det är buskar och träd om vartannat och vips är de borta...

Jag ångrar mig gruvligt efteråt att jag inte tog ett skott men nybörjare som jag är, ville jag vara helt säker på att sätta dit kulan ordentligt och få kalven på fall. Nåt eftersök ska inte behöva genomföras på grund av mig inte...men men, hade någon av de andra suttit i samma situation hade det helt säkert smällt. Kalven faller dock för en annan passskytt lite längre bort i kedjan.

Blog Image Här kom ko med kalv travandes


Onsdagens resultat blir bara den enda kalven. Men på torsdagens eftermiddagsdrev där undertecknad ingår lyckas det smälla utav bara den. Jag tror att det sköts åtta älgar i den såten. Det slutar med ett facit på 12 djur totalt och det skall väl anses som något magert med tanke på det stora jaktlaget/området. Det bestäms att det ska bli efterjakt den 1:e november, i skrivande stund i går och det var väl tur det, annars hade jag varit en kamera fattigare.

Efterjakten var en fröjd att vara ute på, solen sken och skogen var vacker. Vi lyckas fälla ytterligare en kalv samt en pinntjur. Några kilon till i frysen, vi var nu "bara" 27 som ska dela på köttransonen. Men allt som allt var det otroligt roligt att få vara med under dessa dagar och det ska mycket till om jag missar nästa års älgjakt. Nu återstår bara att se om man kan ta sig ut och få lite fler jaktdagar under innevarande år.

Tills nästa gång, skitjakt på er.


/Jocke  • Comments(3)//jakt.jockejanson.com/#post6