Janson & Wessling - Jaktblogg

Janson & Wessling - Jaktblogg

Efterjakt

JakthistorierPosted by Nisse Wessling 16 Nov, 2008 11:43
Så var det dags för en rapport om gårdagens efterjakt på älg i Fåläggens VVO i brunskog.
Dagen började med samling vid jaktstugan i Ängen kl 0730. Jag var väl den enda nykomlingen i sällskapet, men några av gubbarna hade jag träffat förut och de andra var väldigt positiva till ett nytillskott i den sinande skaran jägare som fanns kvar. Allt som allt blev vi nitton skyttar och fem drevkarlar. På grund av det låga antalet drevare bestämdes att vi skulle dela upp oss och jaga av Byn och Livnäset på förmiddagen, två ganska små såtar som dessvärre inte höll några älgar för dagen även om spåren vittnade om att det hade varit älg där under natten. Det hela var över på en och en halv timme, ungefär lika länge som det dröjde för mig att lista ut hur jag skulle få radion att sluta brusa. När jag äntligen fick tyst på den kom anropet: "Ok, vi bryter och samlas vid jaktstugan". Och det fick bli min behållning av fösta passet.

Blog Image samling vid jaktstugan

Efter kaffe och smörgås beslöts att vi skulle jaga av Kronhöjden, ett ganska stort område, så nu fick drevkarlarna ledigt och hundar ta vid. Passkyttar placerades runt hela höjden och jag drog ett riktigt roligt pass. Jag skulle passa uppe på höjden och fick således ett spann på 360grader att observera. "Här kommer det att ända saker i dag" sa killen som visade mig var jag skulle stå. Själv skulle han och en till postera längre bort på var sin höjd, men jag hade inga farliga sjutriktningar så kom det en älg så var det bara att smyga i ett bra pass och skjuta. Snart släpptes hundarna och jag satt på helspänn. Jaktledaren påminde på jaktradion "kom ihåg- bara tjurar och kalvar. Snart sprakade det till i radion igen. En hundförare meddelade "han driver ett ensamt djur ut mot mossen". Vid mossen small ett skott och älgen föll. En kviga. Passkytten vid mossen hade tyckt att hundföraren hade sagt "tjur" och tvekade inte när djuret kom i pass.
Strax därefter sköts en kalv inte så långt från mig och jakten avbröts. Jag skyndade till passgrannen för att se om han behövde hjälp med kalven och tillsammans med några andra ditskyndande lyckades vi efter mycket dividerande om den bästa vägen dra ut djuret ur skogen.
Blog Image
Efter transport tillbaka till jaktstugan flåddes och hängdes djuren och det bestämdes att vi ska ha köttdelning på torsdag kväll. Hur mycket det nu blir per person. Jag lyckades i alla fall tigga till mig tungorna, eftersom skyttarna inte ville ha dem själva. Kokt tunga är ett smörgåspålägg som heter duga...
Hoppas att jag snart kommer ut i skogen igen, det är vårt att prioritera jakten ibland med småbarn hemma och höggravid sambo.
Waldmanns heil!


  • Comments(2)//jakt.jockejanson.com/#post9