Janson & Wessling - Jaktblogg

Janson & Wessling - Jaktblogg

Efterjakt

JakthistorierPosted by Nisse Wessling 16 Nov, 2008 11:43
Så var det dags för en rapport om gårdagens efterjakt på älg i Fåläggens VVO i brunskog.
Dagen började med samling vid jaktstugan i Ängen kl 0730. Jag var väl den enda nykomlingen i sällskapet, men några av gubbarna hade jag träffat förut och de andra var väldigt positiva till ett nytillskott i den sinande skaran jägare som fanns kvar. Allt som allt blev vi nitton skyttar och fem drevkarlar. På grund av det låga antalet drevare bestämdes att vi skulle dela upp oss och jaga av Byn och Livnäset på förmiddagen, två ganska små såtar som dessvärre inte höll några älgar för dagen även om spåren vittnade om att det hade varit älg där under natten. Det hela var över på en och en halv timme, ungefär lika länge som det dröjde för mig att lista ut hur jag skulle få radion att sluta brusa. När jag äntligen fick tyst på den kom anropet: "Ok, vi bryter och samlas vid jaktstugan". Och det fick bli min behållning av fösta passet.

Blog Image samling vid jaktstugan

Efter kaffe och smörgås beslöts att vi skulle jaga av Kronhöjden, ett ganska stort område, så nu fick drevkarlarna ledigt och hundar ta vid. Passkyttar placerades runt hela höjden och jag drog ett riktigt roligt pass. Jag skulle passa uppe på höjden och fick således ett spann på 360grader att observera. "Här kommer det att ända saker i dag" sa killen som visade mig var jag skulle stå. Själv skulle han och en till postera längre bort på var sin höjd, men jag hade inga farliga sjutriktningar så kom det en älg så var det bara att smyga i ett bra pass och skjuta. Snart släpptes hundarna och jag satt på helspänn. Jaktledaren påminde på jaktradion "kom ihåg- bara tjurar och kalvar. Snart sprakade det till i radion igen. En hundförare meddelade "han driver ett ensamt djur ut mot mossen". Vid mossen small ett skott och älgen föll. En kviga. Passkytten vid mossen hade tyckt att hundföraren hade sagt "tjur" och tvekade inte när djuret kom i pass.
Strax därefter sköts en kalv inte så långt från mig och jakten avbröts. Jag skyndade till passgrannen för att se om han behövde hjälp med kalven och tillsammans med några andra ditskyndande lyckades vi efter mycket dividerande om den bästa vägen dra ut djuret ur skogen.
Blog Image
Efter transport tillbaka till jaktstugan flåddes och hängdes djuren och det bestämdes att vi ska ha köttdelning på torsdag kväll. Hur mycket det nu blir per person. Jag lyckades i alla fall tigga till mig tungorna, eftersom skyttarna inte ville ha dem själva. Kokt tunga är ett smörgåspålägg som heter duga...
Hoppas att jag snart kommer ut i skogen igen, det är vårt att prioritera jakten ibland med småbarn hemma och höggravid sambo.
Waldmanns heil!


  • Comments(2)//jakt.jockejanson.com/#post9

Söndagsträning

JakthistorierPosted by Nisse Wessling 09 Nov, 2008 19:02

Blog Image


I morse var vi ute och sköt in CG jag och Jocke. Kallt och grått men väldigt trevligt. Skönt att vara ensam på banan och kunna leka och pröva lite som man vill. Vi passade på att testa träffbilderna på våra hagelbössor samtidigt. Mest för att det var kul men det känns bra att få tillfälle att skuta sig "mätt" ibland. Övning ger färdighet säger dom ju så nu när vi har hittat en bana där vi får skuta så mycket vi vill när vi vill kan man ju inte låta bli att träna så fort man får tillfälle. Enda nackdelen är att det blir mörkt så tidigt så här års...

Med kikaren inställd och höga förväntningar kommer jag nu att pina mig igenom nästa arbetsvecka i väntan på lördagens efterjakt. Hoppas min första organiserade jakt kommer att bjuda på många fina skottchanser, men oroa er inte... rapport följer.

Tills dess, väl mött i älgskogen...

  • Comments(1)//jakt.jockejanson.com/#post8

tillskott i garderoben...

VapenPosted by Nisse Wessling 06 Nov, 2008 22:09

Jag hade egentligen ställt in mig på en 30-06:a men när tillfället uppenbarade sig och priset var det rätta slog jag till på en Carl Gustav 6,5x55

Blog Image

Satte på en ny kikare igår, så nu ska jag bara skuta in henne på söndag så jag är redo för efterjakten den 15:de. Jag var inte med på ordinarie jakten på grund av tidsbrist så en dag är nog allt jag får i älgskogen i år... Vi får väl se hur det går.

  • Comments(0)//jakt.jockejanson.com/#post7

Äntligen!!!

VapenPosted by Nisse Wessling 21 Sep, 2008 21:24

Det som måste vara alla nyblivna jägares julafton har äntligen hänt... Efter otaliga timmars blockettittande och auktionsbesökande fann jag till slut min första bössa. Helt otroligt hur lång en vecka blir när man väntar på licensen.

Blog Image

Valet föll till slut på en husqvarna modell 310 A. Jag föredrar side by side framför bock, mest för att de är mycket snyggare. Rent jaktmässigt har jag ju ingen direkt erfarenhet förutom lerduvorna på skjutbanan, men den känns helt rätt i handen.

Nu hoppas jag bara på att snart få skriva om det första jaktäventyret. Tills dess, Waldmanns heil

  • Comments(1)//jakt.jockejanson.com/#post3